GEMEENTE ZOETERMEER

beton / keramiek / glas
UITDAGING

Het mozaïekwerk van Theo Elfrink (Paradijs op aarde, ca. 1970) werd uit de toegangsdeur van een schoolgebouw (Koningin Beatrixschool aan het Willem Alexanderplantsoen) in Zoetermeer gehaald.

Leerlingen pulkten stukjes uit het mozaïek en tijdens de demontage liep het mozaïek schade op. Vervolgens kwam het in opslag te liggen in het depot van de Kunstwacht te Delft.

Breuken in het onderliggende beton, evenals ontbrekende delen in het mozaïekwerk, moesten worden gestabiliseerd. De grootste uitdaging bestond in het vinden van passende mozaïekstukjes, smalti en eigentijds keramiek, die elk op maat moesten worden gemaakt om in de oorspronkelijke ingedrukte vorm van het cement te passen.

OPLOSSING

De negen panelen werden gereinigd, gebroken stukken opnieuw verlijmd en ontbrekende delen met een passende mortel aangevuld.

Vanuit de Gemeente Zoetermeer was Esther Tap nauw betrokken bij de realisatie en opvolging van het project. Het begin van haar zoektocht naar geschikt reconstructiemateriaal werd voortgezet. Nadat passende stukken werden gevonden, konden deze op maat worden gemaakt binnen de oorspronkelijk vormen, die Elfrink zelf in het cement had gedrukt.

RESULTAAT

Hoewel niet alle ontbrekende stukjes opnieuw werden bijgemaakt, heeft de keuze om al de ontbrekende stukjes aan te vullen met bestaand materiaal ertoe bijgedragen dat de nauwgezette compositie voor ‘Paradijs op aarde’ van Elfrink weer tot zijn recht komt. Dit op een zeer toepasselijke locatie: namelijk de trouwzaal van het vernieuwde gemeentehuis in Zoetermeer.

Gemeente Zoetermeer →